Rödkål

Tommys rödkål med stark, salt smak
Tillagningstid: 4 timmar.
Källa: Tommy Osbeck (tidigare från Halland)

Färdig rödkål.1 - 1<>

1 rödkålhuvud (1,5kg rå kål ger 0,5l färdig rödkål)
margarin
salt

1. Strimla rödkålen.
2. Stek på relativt hög värme, tillsätt salt allt eftersom. Räkna med 1 timme.
3. När vätskan kokat bort höjs temperaturen snabbt, det blir lätt brännt. Sänk värmen, salta allt eftersom.
4. Stek på låg värme, räkna med 2-3 timmar. Tillsätt salt efter smak.

Färdig rödkål är nästan svart i färgen, mycket mjuk och mycket salt i smaken.

Pers kommentar 091226: Det är lätt att salta för mycket. När kålen har svalnat framträder sältan tydligare, salta alltså med måtta under stekningen. Rätt saltad och väl stekt är rödkålen nåt att smutta på hela kvällen.

Svampsoppa

Tillagningstid: 30 minuter.
Källa: Elisabet Andersson

300 g förvälld svamp
1 scharlottenlök
margarin

1. Hacka svampen i små bitar.
2. Fräs svampen så allt vatten kokar in.
3. Finhacka löken.
4. Fräs svamp, lök och smör i cirka 10 minuter.

2,5 msk mjöl
1/2 liter vatten

5. Pudra över mjölet, späd med vattnet.
6. Koka 5 minuter.

2 tärningar köttbuljong
1/2 liter vatten

7. Lägg i buljongtärnigar och resten av vattnet.
8. Koka i 5 minuter.

2 dl grädde
salt
peppar

  9. Tillsätt grädde, salt och peppar.

Lökdolmar

Dolm gjord på lök.
Tillagningstid: 2 timmar.
Ursprung: Mormor Anna Lisa.
Ger 4-5 dolmar per stor gul lök.

Färdiggräddade lökdolmar.Lökskal klara att fyllas.Lökdolmar klara att stoppas in i ugnen.3 - 3<>

Stora gula lökar. En stor lök ger 4-5 dolmar,
Köttfärs
Mjölk
Ströbröd
Salt
Peppar

1. Blanda köttfärs, ströbröd och mjölk till en lättarbetad smet.
2. Smaksätt med salt och peppar.
3. Dela lökarna i halvor.
4. Koka lökarna tills "ringarna" lätt släpper från varandra.
5. Använd en sked för att sära på de olika ringarna.
6. Rulla in en klick köttfärs i varje ring.
7. Lägg dolmarna i en eldfast smörad form. Lägg gärna extra smör ovanpå.
8. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Variant med rödkål: Ersätt löken med blad från rödkål. Koka bladen så de blir mjuka. Pensla med smält smör under gräddningen.

Pers kommentar 091226: Små skal ger mycket lök i förhållande till mängden köttfärs som går att stoppa in. Lökdolmar går bra att värma upp i micro.

Amerikansk barbequesås

Mustig och söt barbecuesås som ger en fin grillyta
Tillagningstid: 1 timme
Ursprung: tasteline.com
Ger 0,5 l BBQ-sås.

Blandning innan kokning.Färdig sås, krämig konsistens.2 - 2<>

0,5 dl brunt farinsocker
1 tsk senapspulver
1 tsk chiliblandning
0,5 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 dl torkad oregano

  1. Blanda torra ingredienser.

2 dl tomatketchup
2 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk Worchestershiresås
1 msk honung
2 tsk liquid smoke
2 tsk Tennessee Sunshine

 2. Blanda i blöta ingredienser.

2 msk finhackad gul lök
1 klyfta pressad vitlök

3. Blanda i lökarna, men det är inte nödvändigt.
4. Sjud i 15 minuter.

Pers kommentar 091226: Pensla på vid slutet av grillning. Eller lägg i påse ett par timmar innan stekning i ugn. Kan sparas flera veckor.

© Per Ekskog, 2016