Röd sill

Gravad strömming inlagd i ketchupsås
Tillagningstid: 1 timme, görs 3 dagar i förväg
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger knappt 12 dl färdig strömming.

Lag 2 med strömming.Färdig röd sill.Strömming i lag 1.Lag 2 utan dill och persilja.Lag 2 med dill och persilja.5 - 5<>

6 hg rensad strömming
2 dl ättikssprit (24%)
1 liter vatten
2 msk salt

1. Rör ihop vätskor och lägg i strömmingarna.
2. Låt stå i kylskåp ett dygn, övertäckt med plastfolie men med lufthål.

3 msk vitvinsvinäger
1,5 dl olja
2 dl ketchup
2 dl socker
2 1/2 gul lök
dill
persilja

1. Rör ihop.
2. Ta upp strömmingarna skölj av, ta av skinnet och lägg denna blandning.
3. Låt stå 2 dagar i kylskåp.

Pers kommentar 091226: En ohotad klassiker, bättre än så här blir det inte! Fungerar lika bra på tallriken som på knäckebrödet eller limpskivan. Felix ketchup tillsammans med rapsolja blev betydligt bättre än Heinz ketchup med olivolja.

Pers kommentar 180107: Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.

Inlagd örtsill

Sill inlagd i timjanskryddad ättikslag
Tillagningstid: 1 timme, görs 2 dagar i förväg
Ursprung: Majbritt Gillberg
Ger drygt 1 l färdig sill.

Ingredienser.Sill klar.Röd lök.Lök och sill delad i bitar.Lag.Örtkryddor.Kryddor, lök och sill.Kryddor, lök och sill, igen.Mer lök och sill.Toppa med lagerblad och fyll upp med lagen.Färdig inläggning.Färdig inläggning med lock på.Sillbitar att äta.13 - 13<>

2 burkar inläggningssill (450 g)
30 krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 röda lökar
1 dl färsk timjan

Orginal:
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit (12%)

Starkare variant:
4 dl vatten
2 2/3 dl socker
1,5 dl ättikssprit (24%)

Mellanvariant:
5 dl vatten
2 2/3 dl socker
1 dl ättikssprit (24%)
2 tsk salt

1. Koka upp vatten, socker, ättikssprit (och salt i den svagare varianten), kryddpeppar och lagerblad, rör om så inte sockret bränns fast.
2. Låt lagen kallna ordentligt, annars löses sillarna upp. Vänta gärna till nästa dag.
3. Skölj sillfileerna och skär dem i bitar.
4. Skiva rödlök.
5. Varva sill, rödlök och timjan i en burk.
6. Häll över lagen.
7. Låt stå minst ett dygn i kylen.

Varianter: Andra färska kryddor (oregano, rosmarin, persilja, dill), andra kombinationer av lök (röd, gul, purjo).

Pers kommentar: Välj styrka efter smak. Timjan tycker jag är överlägset bäst men prova de andra. Olika lökar känns mindre viktiga, viktigt är att de är strimlade, inte hackade.

Vit sill

Strömming inlagd i frisk ättikslag
Tillagningstid: 30 minuter, görs 1 dag i förväg
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger 1 liter färdig strömming.

Sill lagd i lagen.Sill i lagen.Vit sill klar.Vit sill klar att ätas.1 - 4<>

400 g strömmingsfiléer
4 msk olja
4 tsk salt
32 kryddpepparkorn
4 lagerblad
6 msk socker
1 1/3 dl ättikssprit (24%)
2 2/3 dl vatten
8 msk dill

  1. Blanda ihop lagen, lägg i strömmingarna.

Pers kommentar 091226: Mycket enkelt, lite speciell smak.

Pers kommentar 180107: Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.

Senapsgravad sill

Gravad sill inlagd i senapssås
Tillagningstid: 1 timme, görs 3 dagar i förväg
Ursprung: recept.nu
Ger knappt 1 l färdig strömming.

Färdig senapsgravad sill.Lag 1, senapslag.Senapslag med gräslök som extra krydda.Senapåslag klar för sin sill.4 - 4<>

6 hg rensad strömming

Lag 1:
1 dl ättikssprit (24%)
5 dl liter vatten
1 msk salt

1. Rör ihop lag 1 och lägg i strömmingarna.
2. Låt stå i kylskåp ett dygn, övertäckt med plastfolie men med lufthål.

Lag 2:
4 msk vitvinsvinäger
2 dl olja
3 msk socker
5 msk svensk senap
2 msk skånsk senap
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
dill
Worchestershiresås

1. Rör ihop lag 2 så att sockret löser sig.
2. Ta upp strömmingarna ur lag 1, skälj av, ta av skinnet och lägg i lag 2.
3. Låt stå 2 dagar i kylskåp.

Pers kommentar 091226: Första test, föll inte så väl ut. Smaken var väl sådär bra, konsistensen lite väl blaskig. Det kan vara så att vinägern var lite gammal. Fungerar bättre som smörgåspålägg än på tallriken.

© Per Ekskog, 2016