Sill

Röd sill

Gravad strömming inlagd i ketchupsås
Tillagningstid: 1 timme, görs 3 dagar i förväg
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger knappt 12 dl färdig strömming.

6 hg rensad strömming
2 dl ättikssprit (24%)
1 liter vatten
2 msk salt

1. Rör ihop vätskor med salt och lägg i strömmingarna. Dela eventuellt i mindre bitar.
2. Låt stå i kylskåp ett dygn, övertäckt med plastfolie men med lufthål.

3 msk vitvinsvinäger
1,5 dl olja

2 dl ketchup
2 dl socker
2 1/2 gul lök
dill
persilja

1. Rör ihop.
2. Ta upp strömmingarna skölj av, ta av skinnet och lägg denna blandning.
3. Låt stå 2 dagar i kylskåp.

Pers kommentar 091226: En ohotad klassiker, bättre än så här blir det inte! Fungerar lika bra på tallriken som på knäckebrödet eller limpskivan. Felix ketchup tillsammans med rapsolja blev betydligt bättre än Heinz ketchup med olivolja.

Inlagd örtsill

Sill inlagd i timjanskryddad ättikslag
Tillagningstid: 1 timme, görs 2 dagar i förväg
Ursprung: Majbritt Gillberg
Ger drygt 1 l färdig sill.

2 burkar inläggningssill (450 g)
30 krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 röda lökar
1 dl färsk timjan

Orginal:
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit (12%)

Starkare variant:
4 dl vatten
2 2/3 dl socker
1,5 dl ättikssprit (24%)

Mellanvariant:
5 dl vatten
2 2/3 dl socker
1 dl ättikssprit (24%)
2 tsk salt

1. Koka upp vatten, socker, ättikssprit (och salt i den svagare varianten), kryddpeppar och lagerblad, rör om så inte sockret bränns fast.
2. Låt lagen kallna ordentligt, annars löses sillarna upp. Vänta gärna till nästa dag.
3. Skölj sillfileerna och skär dem i bitar.
4. Skiva rödlök.
5. Varva sill, rödlök och timjan i en burk.
6. Häll över lagen.
7. Låt stå minst ett dygn i kylen.

Varianter: Andra färska kryddor (oregano, rosmarin, persilja, dill), andra kombinationer av lök (röd, gul, purjo).

Pers kommentar: Välj styrka efter smak. Timjan tycker jag är överlägset bäst men prova de andra. Olika lökar känns mindre viktiga, viktigt är att de är strimlade, inte hackade.

Vit sill

Strömming inlagd i frisk ättikslag
Tillagningstid: 30 minuter, görs 1 dag i förväg
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger 1 liter färdig strömming.

400 g strömmingsfiléer
4 msk olja
4 tsk salt
32 kryddpepparkorn
4 lagerblad
6 msk socker
1 1/3 dl ättikssprit (24%)
2 2/3 dl vatten
8 msk dill

1. Blanda ihop lagen, lägg i strömmingarna.

Pers kommentar 091226: Mycket enkelt, lite speciell smak.
Pers kommentar 180107: Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.