Äppelmos

Äppelmos med frisk smak.
Tillagningstid: 3 timmar.
1 kg rensade äpplen ger ungefär 1,2 kg äppelmos.
Ursprung: Elisabet Andersson

Klyfta och kärna ur.Närbild på färdiga äppelbitar.Färdiga äppelbitar.Färdigkokt.Färdigt mos i burkar.Samma mos bredvid mjölpåsen för att visa den röda färgen.6 - 6<>

Äpplen
Socker (2-5 dl/kg mos)
Natriumbensoat (1 krm/kg mos)

1. Klyfta och kärna ur äpplen.
2. Koka äppelbitar med såpass mycket vatten att det inte bränns fast. Mosa äppelbitarna med en potatisstöt. Efter runt 30 minuter ska det mesta vara mosat
3. Beroende på vilken konsistens som önskas kan moset vara som det är, passeras eller behandlas på annat sätt.
4. Mät upp mängd socker och natriumbensoat.
5. Blanda i socker och natriumbensoat, värm till det löser sig.
6. Låt det färdiga moset svalna.
7. Förvara i frys eller kallt utrymme.

Skölj redskap i kallt vatten så snart det går.

Västeråsgurka

Västeråsgurka med stark smak
Tillagningstid: 1 timme, görs flera dagar i förväg
Ursprung: Elisabet Andersson
1 kg Västeråsgurka ger ungefär 2 l färdig inlagd gurka.

Råvaror.Skivade gurkor.Lag.Tomma burkar, rymmer 1 liter, d v s 1/2 liter gurka.Lägg i gurka.Varva med dill och senapsfrön.Fyll upp med lagen.Dillkronor på toppen.Allt klart.Locket på.Råvaror omgjorda till inlagd gurka.Studie av gurkor.Närbild av gurkor.Slutresultat.9 - 14<>

2 grader (12 cl eller 8 msk) ättikssprit (24%)
4 dl vatten
1 dl salt
4 1/2 dl socker
1/2 msk Atamon

1. Röres kallt tills sockret har löst sig (rör lite, vänta 10 minuter, rör igen, det tar en stund).

gula senapsfrön (en liten påse på 26 g räcker till ungefär 2 kg gurka)
dillkronor

1. Skölj, borsta och skiva gurkan
2. Varva gurka, krondill och senapsfrön
3. Fyll upp med vätska

Förvaras svalt. Gurkan står sig utan vidare 1 år.

 

Varianter:

  • Bruna senapsfrön ger starkare smak än gula senapsfrön.
  • Salt med jod ger starkare smak än salt utan jod.

Smakskillnaderna försvinner med tiden. Efter ett år är skillnaden i princip borta.

 

Personliga kommentarer

  • Gurkan kan också strimlas med t ex rivjärn för att få riktigt tunna skivor men allra bäst går det med en "V-Slicer"
  • 24% ättiksspriten tillsammans med vattnet kan ersättas med en 5,5% ättika.
  • Gurkan blir snabbt dålig i rumstemperatur. Förvara svalt hemma eller gör inläggningen  på en gång.

 

Historik

  • 2015, 8 augusti: Lägger in 9 kg gurka som komplement till 1 kg som finns kvar. Köpte hälften av gurkan på Maxi Botkyrka, häften på Kvantum Kungens Kurva. Det var allt de hade i lager.
  • 2016, 12 augusti: Lägger in 9 kg gurka som komplement till 1 kg som finns kvar. Köpte hälften av gurkan på Maxi Häggvik, dålig kvalitet, andra hälften på City Gross Kungens Kurva, mycket bra kvalitet.

Kalvsylta

Mustig kalvsylta med något att bita i.
Tillagningstid: 4 timmar, görs 1 dag i förväg.
Ursprung: Mormor Anna Lisas mor.

Köttbitar klara att kokas.Köttbitar under kokning.Köttbitar kokas med kryddor.Köttbitar efter kokning.Steg 10, finfördelat kött kokas med buljong.Steg 11.Steg 13.Sylta ur sin form.En bit tagen ur syltan.Hårdbrödmacka med kalvsylta.10 - 10<>

Färsk fläsklägg (med ben, ej rimmad)
Färsk kalvlägg (gärna med ben)
Salt
Kryddnejlikor
Kryddpeppar
Lagerblad

1. Lägg kött/benbitarna i en stor kastrull, fyll upp med vatten så bitarna täcks.
2. Koka under lock.
3. Ta bort skummet när det skummar.
4. Tillsätt kryddor.
5. Koka tills köttet är genomkokt och lossnar lätt från benen. Smaka av emellanåt.
6. Ta upp köttet, låt det svalna.
7. Koka under tiden buljongen vidare, smaksätt med mer kryddor. I takt med att vattnet kokar bort blir smaken intensivare. Smaken ska vara mustig men inte stark när det är klart.
8. Finfördela köttet till mindre bitar med kniv, inte i maskin.
9. Lägg det hackade köttet i en kastrull, häll i buljongen så att köttet täcks.
10. Koka upp.
11. Häll i en skål/form.
12. Ställ undan i kylskåp.
13. Efter en dag ska syltan ha stelnat.

Lämna i kylskåpet över natten.

Syltan kan frysas. Ta senare fram den frysta syltan, värm så den blir flytande och låt den svalna i kylskåpet.

Pers kommentar 091226: Bra med stora rejäla bitar men ta bort brosk. Kryddningen ska vara försiktig, den känns starkare när man äter syltan. Fyll på rejält med buljong.

© Per Ekskog, 2016