Dryck

Äppelsaft

Tillagningstid: 2 timmar, 1 dygns väntan.
Ursprung: Elisabet Andersson

Äpplen
Vatten (1 liter per kg rivna äpplen)
Citronsyra (1 msk/15 g per kg rivna äpplen)
Natriumbensoat (1 krm per kg rivna äpplen)
Socker (200-300 g per liter saft)
Stor gryta

1. Riv äpplen, t ex i matberedare.
2. Blanda rivna äpplen med kallt vatten (ej kokt).
3. När allt är rivet, blanda i natriumbensoat och citronsyra.
4. Låt stå 2-4 dygn.
5. Sila.
6. Mät upp sockermängd.
7. Blanda i socker, värm ej.

OBS: Skölj redskap i kallt vatten så snart det går.

Pers kommentar 2011-05-20: Efter ungefär 5 månader blev det klumpar i saften och den verkade börja jäsa trots att den stått kallt hela vintern. Ska det vara mer socker och/eller mer natriumbensoat? Jag hade 200 g per liter saft.

Citrussnaps

Snaps med distinkt smak av citrus.
Tillagningstid: 30 minuter, görs 2 dagar i förväg.
Ursprung: Allt om mat

30 cl Renat
1 apelsin (skalet)
1 citron (skalet)
1 krm (bröd)kummin (ej spiskummin)
2 sockerbitar

1. Riv skal från apelsin och citron, tunt.
2. Lägg skal och kummin i spriten.
3. Låt dra 1-2 dygn
4. Sila och lägg i sockerbitarna.

Pers kommentar 091226: Detta tar bort spritsmaken. Välj mer eller mindre frukter för att göra snapsen mer eller mindre fruktig.

Glögg

Kryddstark glögg gjord på rödvin
Tillagningstid: 1 timme, görs 5 dagar i förväg.
Ursprung: Tommy Osbeck
Ger 1 liter färdig glögg.

2 dl Renat
4-5 bitar kanel
20 (krydd)nejlikor
1 bit ingefära
2 tsk kardemummakärnor
1 pomeransskal

1. Krossa kryddorna i en mortel.
2. Blanda med spriten.
3. Låt stå ett dygn med lock på.
3 dl socker

1 rågad tsk vaniljsocker
1 flaska rödvin

1. Blanda socker, vaniljsocker och rödvin.
2. Värm blandningen tills den löser sig.
3. Sila den kryddade spriten noga, t ex genom ett pappersfilter.
4. Blanda ihop kryddad sprit med vinblandning.
5. Låt stå ett par dagar.

Pers kommentar 091226: Kryddorna är ett minimum, ta gärna mer! Enklast möjliga rödvin duger gott.

Mumma

Fräsch mumma till julbord eller senare under kvällen
Tillagningstid: 5 minuter
Ursprung: Elisabet Anderson

3 delar Porter (alkoholfri)
3 delar starköl
1 del citronläsk
1 del Madeira

1. Blanda allt, gärna kallt från början.

Pers kommentar 091226: Mörkt öl ger tung smak. Mer citronläsk ger en uppfriskande dryck, kanske till kvällen?