Äppelsaft

Tillagningstid: 2 timmar, 1 dygns väntan.
Ursprung: Elisabet Andersson

Rivna äpplen.Rivna äpplen blandade med vatten.Citronsyra och natriumbensoat ihopblandat innan det rörs ner i saften.Färdig saft.1 - 4<>

Äpplen
Vatten (1 liter per kg rivna äpplen)
Citronsyra (1 msk/15 g per kg rivna äpplen)
Natriumbensoat (1 krm per kg rivna äpplen)
Socker (200-300 g per liter saft)
Stor gryta

1. Riv äpplen, t ex i matberedare.
2. Blanda rivna äpplen med kallt vatten (ej kokt).
3. När allt är rivet, blanda i natriumbensoat och citronsyra.
4. Låt stå 2-4 dygn.
5. Sila.
6. Mät upp sockermängd.
7. Blanda i socker, värm ej.

OBS: Skölj redskap i kallt vatten så snart det går.

Pers kommentar 2011-05-20: Efter ungefär 5 månader blev det klumpar i saften och den verkade börja jäsa trots att den stått kallt hela vintern. Ska det vara mer socker och/eller mer natriumbensoat? Jag hade 200 g per liter saft.

Röd vinbärsaft, kokt

Söt saft med kraftig bärsmak.
Tillagningstid: 2 timmar. 1 kg bär ger ungefär 0,5 liter saft.
Ursprung: Vår kokbok

Plockade och grovrensade bär.Bär innan de kokar.Bär på väg att koka.Kokande bär.Färdigkokade bär.Sil.Bär mitt under silning.När det slutar rinna är det klart.Silad saft.Saft under uppkok med socker.Avsvalnad saft med skräp och skum som ska tas bort.7 - 11<>

Plockade och grovrensade bär.
Socker (500 g/liter saft)
Natriumbensoat (1 krm/liter saft)

1. Rensa och skölj bären.
2. Koka upp vatten, 6 dl/kg bär.
3. Koka bären i vattnet 15 minuter, krossa dem mot kanten av kastrullen.
4. Sila bär/vattenblandningen, runt 30 minuter.
5 Mät upp socker, 500 g/liter silad saft.
6. Koka upp silade saften, blanda i socker och värm tills sockret löser sig.
7. Ta saften av plattan.
8. Mät upp natriumbensoat, 1 krm/liter saft.
9. Lös upp natriumbensoat i en del av saften medans den är het, rör ner detta i saften. Saften får inte koka efter detta!
10. Låt svalna, ta bort skum och annat skräp som flyter upp till ytan.
11. Häll upp i flaskor, tillslut, förvara svalt.

Röd vinbärssaft, kallrörd

Neutral med kraftig bärsmak.
Tillagningstid: 1 timme förberedelse, 1 dygn vänta, 1 timme slutfas.
Ursprung: Amelia.se

Plockade och grovrensade bär
Vatten (1 del vatten, 1 del bär)
Socker (5 dl/liter färdig saft)
Vinsyra (1 tsk/liter bär)
Natriumbensoat eller Atamon, enligt anvisning

1. Rensa och skölj bär.
2. Koka upp vatten
3. Mosa bären i vattnet.
4. Tillsätt vinsyra, rör om.

Låt blandningen stå 1 dygn.

5. Sila och skumma saften.
6. Rör i sockret tills det blandats väl (kan ta lång tid).


Personliga kommentarer

  • 160816: 1 del vatten och en del bär. Det blir väldigt blaskigt men saften blev bra när den var klar. Efter ett par dagar började saften jäsa. Jag blandade i Atamon och jäsningen upphörde.


Historik

  • 160816: Gör 1,5 liter saft, sparar 3 liters påse med bär i frysen.
  • 170530: Gör 1,5 liter saft av frysta bär.

Citrussnaps

Snaps med distinkt smak av citrus.
Tillagningstid: 30 minuter, görs 2 dagar i förväg.
Ursprung: Elisabet Andersson

Citrusskal i sprit.Silad snaps.1 - 2<>

30 cl Renat
1 apelsin (skalet)
1 citron (skalet)
1 krm (bröd)kummin (ej spiskummin)
2 sockerbitar

1. Riv skal från apelsin och citron, tunt.
2. Lägg skal och kummin i spriten.
3. Låt dra 1-2 dygn
4. Sila och lägg i sockerbitarna.

Pers kommentar 091226: Detta tar bort spritsmaken. Välj mer eller mindre frukter för att göra snapsen mer eller mindre fruktig.

Glögg

Kryddstark glögg gjord på rödvin
Tillagningstid: 1 timme, görs 5 dagar i förväg.
Ursprung: Tommy Osbeck
Ger 1 liter färdig glögg.

Pommeransskal.Kanel.Ingefära.Kryddnejlikor.Kardemummakärnor.Kryddor klara för att läggas in i sprit.Kryddblandning.Kryddblandning i sprit.Kryddblandning i sprit.Kryddblandning efter ett dygn i sprit.Silar kryddblandning.Färdigsilad glögg.8 - 12<>

2 dl Renat
4-5 bitar kanel
20 (krydd)nejlikor
1 bit ingefära
2 tsk kardemummakärnor
1 pomeransskal

1. Krossa kryddorna i en mortel.
2. Blanda med spriten.
3. Låt stå ett dygn med lock på.

3 dl socker
1 rågad tsk vaniljsocker
1 flaska rödvin

1. Blanda socker, vaniljsocker och rödvin.
2. Värm blandningen tills den löser sig.
3. Sila den kryddade spriten noga, t ex genom ett pappersfilter.
4. Blanda ihop kryddad sprit med vinblandning.
5. Låt stå ett par dagar.

Pers kommentar 091226: Kryddorna är ett minimum, ta gärna mer! Enklast möjliga rödvin duger gott.

Mumma

Fräsch mumma till julbord eller senare under kvällen
Tillagningstid: 5 minuter
Ursprung: Elisabet Anderson

3 delar Porter (alkoholfri)
3 delar starköl
1 del citronläsk
1 del Madeira

  1. Blanda allt, gärna kallt från början.

Pers kommentar 091226: Mörkt öl ger tung smak. Mer citronläsk ger en uppfriskande dryck, kanske till kvällen?

 

© Per Ekskog, 2017