Rulltårta

Tillagningstid: 1 timme
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger 1 rulle.

Rulltårtssmet.Smet klar att gräddas.Upp- och nervänd tårtbotten.Riv bort bakplåtspapperet.Tårtbotten klar för fyllning.Marmelad.Grädde.Färdiga rulltårtor.8 - 8<>

Bakplåt
Bakplåtspapper

1. Lägg bakplåtspapper i botten av en långpanna, c a 30x40 cm stor.

1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en liten skål.

3 ägg
1 1/2 dl socker

3. Vispa ägg och socker i minst 6 minuter.
4. Blanda i mjöl och bakpulver MYCKET FÖRSIKTIGT, till exempel med en visp.
5. Häll ut smeten på papperet. Jämna ut smeten med en stekspade.
6. Grädda 5 minuter i 225-250 graders värme.
7. Ta ett smörgåspapper i samma storlek, strö ev på lite socker. Lägg den varma tårtbottnen upp och ner på papperet med socker på. Vik upp kanterna längs långsidorna. Låt svalna.
8. Ta försiktigt bort bakplåtspapperet, det lossnar lättare om man fuktar det.

1 1/2 dl vispgrädde
7-8 msk marmelad eller sylt

9. Vispa grädde.
10. Bred ut grädde och sylt på tårtbottnen och rulla ihop.

Fruktkaka

Fruktig kaka
Tillagningstid: 2 timmar
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger 1 kaka.

Färdiggräddad fruktkaka.Färdiggräddad fruktkaka, utan form.Fruktkaka, isärskuren.Färdig bit att ätas.1 - 4<>

200 g margarin
2,5 dl socker
3 ägg
2 msk finhackad suckat
6 msk syltade finhackade apelsinskal
2 dl russin
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

1. Rör matfett och socker poröst.
2. Tillsätt ett ägg i taget.
3. Blanda frukten med lite mjöl, rär ner i smeten.
4. Rör ner resten av mjölet och bakpulvret i smeten.
5. Häll den i smord och bröad form. Formen ska vara så pass stor att kakan inte blir mer än 3-4 cm tjock annars gräddas den inte helt igenom.
6. Grädda i 150 grader, 1,5 timme eller tills kakan känns färdig.

Pers kommentar 091226: Ofta svår att få gräddad rakt igenom, men det gör inte så mycket om mitten av kakan inte blir färdiggräddad.

Russinlimpa

Söt limpa med smak av russin
Tillagningstid: 2 timmar
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger 1 limpa, ca 20x10x5 cm stor.

Smet i formar, klara för ugnen.Färdiggräddad.Färdig russinlimpa.3 - 3<>

3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl russin
1/2 dl socker
1 tsk salt

1. Blanda i en bunke.

3 dl filmjölk
3/4 dl sirap

1. Tillsätt filmjölk och sirap.
2. Blanda med fingrarna.
3. Grädda i smord och mjölad form, 45 minuter, 180 grader, gärna långt ner i ugnen så insidan blir gräddad utan att utsidan blir bränd.

Pers kommentar: Mycket enkel att göra, och mycket god.

© Per Ekskog, 2016