Baka

Rulltårta

Tillagningstid: 1 timme
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger 1 rulle.

Bakplåt
Bakplåtspapper

1. Lägg bakplåtspapper i botten av en långpanna, c a 30×40 cm stor.
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en liten skål.

3 ägg
1 1/2 dl socker

3. Vispa ägg och socker i minst 6 minuter.
4. Blanda i mjöl och bakpulver MYCKET FÖRSIKTIGT, till exempel med en visp.
5. Häll ut smeten på papperet. Jämna ut smeten med en stekspade.
6. Grädda 5 minuter i 225-250 graders värme.
7. Ta ett smörgåspapper i samma storlek, strö ev på lite socker. Lägg den varma tårtbottnen upp och ner på papperet med socker på. Vik upp kanterna längs långsidorna. Låt svalna.
8. Ta försiktigt bort bakplåtspapperet, det lossnar lättare om man fuktar det.

1 1/2 dl vispgrädde
7-8 msk marmelad eller sylt

9. Vispa grädde.
10. Bred ut grädde och sylt på tårtbottnen och rulla ihop.

Fruktkaka

Fruktig kaka
Tillagningstid: 2 timmar
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger 1 kaka.

Bakplåt
Bakplåtspapper

1. Lägg bakplåtspapper i botten av en långpanna, c a 30×40 cm stor.
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en liten skål.

3 ägg
1 1/2 dl socker
smörgåspapper

3. Vispa ägg och socker i minst 6 minuter.
4. Blanda i mjöl och bakpulver MYCKET FÖRSIKTIGT, till exempel med en visp.
5. Häll ut smeten på papperet. Jämna ut smeten med en stekspade.
6. Grädda 5 minuter i 225-250 graders värme.
7. Ta ett smörgåspapper i samma storlek, strö ev på lite socker. Lägg den varma tårtbottnen upp och ner på papperet med socker på. Vik upp kanterna längs långsidorna. Låt svalna.
8. Ta försiktigt bort bakplåtspapperet, det lossnar lättare om man fuktar det.

1 1/2 dl vispgrädde
7-8 msk marmelad eller sylt

9. Vispa grädde.
10. Bred ut grädde och sylt på tårtbottnen och rulla ihop.

Russinlimpa

Söt limpa med smak av russin
Tillagningstid: 2 timmar
Ursprung: Elisabet Andersson
Ger 1 limpa, ca 20x10x5 cm stor.

3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl russin
1/2 dl socker
1 tsk salt

1. Blanda i en bunke.

3 dl filmjölk
3/4 dl sirap

2. Tillsätt filmjölk och sirap.
3. Blanda med fingrarna.
4. Grädda i smord och mjölad form, 45 minuter, 180 grader, gärna långt ner i ugnen så insidan blir gräddad utan att utsidan blir bränd.

Pers kommentar: Mycket enkel att göra, och mycket god.